Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte – C.P.W. van den Berg en A.C. van der Lit-van Veldhuizen

Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte - C.P.W. van den Berg en A.C. van der Lit-van Veldhuizen

Gelezen door: Heina Zeeman- Teeuwissen

Gelezen in: februari 2021

Korte inhoud:

Op indringende en holistische wijze nemen de schrijvers van de gids ‘Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte’, uit persoonlijke ervaringen en in samenwerking met medisch specialisten en andere professionals, ervaringsdeskundigen, naasten etc, de lezer mee langs de (terugkerende) ingrijpende levensfaselijn die mensen door moeten maken met deze ziekte én hoe je ondersteunend en helend kunt zijn in het ziekteproces. Wat je wel en niet moet doen als ‘buitenstaander’.

De schrijvers laten een levensfaselijn zien waarvoor niemand kiest, maar die onontkoombaar is wanneer je te maken krijgt met een chronisch-progressieve ziekte. Een levensfaselijn van klachten-diagnose-de schok-verdriet-boosheid-opstandigheid- (leren)leven met afnemende lichaamsfuncties-toenemende onvrijwillige zorgbehoefte-afhankelijkheid-belemmeringen-rouw-afscheid-pijn-onbegrip-geloofsvragen-liefde-aanpassing-acceptatie-omgaan met je (nieuwe) zelf en je naaste-nieuwe vriendschappen-begrip-steun-ander levensblik-andere belangen-andere doelen-etc. Een gids waarin tranen stromen, troost wordt geboden, hoop doet leven, diepten en hoogten bloot worden gelegd.

De schrijvers geven de lezer inzicht in wat een chronisch-progressieve ziekte daadwerkelijk betekent en waar mensen met deze ziekte absoluut niet op zitten te wachten. Het geeft inzicht in wat helpend en ondersteunend is om een waardevol leven te hebben, om jezelf niet te verliezen in je ziekte en wat nodig is voor een Beter leven met een chronisch-progressieve ziekte.

M.i. zijn de schrijvers er op unieke wijze in geslaagd een gids samen te stellen voor iedereen die betrokken is bij het leven van mensen met een chronisch-progressieve ziekte. Met iedereen bedoel ik zowel de persoon in kwestie met de diagnose alsook zijn partner en gezin, familie, vrienden, behandelaar, begeleider, de gemeenteambtenaar, UWV medewerker, collega, pastor, de coach. Kortom een ieder en iedere instantie die op een of andere wijze een rol speelt of een functie vervult waarbij een chronisch-progressieve ziekte de aanleiding is tot de vraag om behandeling, begrip, inzicht, naastenliefde, werk, ondersteuning, coaching etc.

Ik beveel deze gids aan bij onze christencoaches en voor alle andere coaches die op professionele wijze coachees willen begeleiden, die een coachvraag hebben voortkomend uit betrokkenheid bij een chronisch-progressieve ziekte. Door het lezen van deze gids herken je (nog beter) waar jouw coachee mee te maken heeft. In deze gids wordt feitelijke informatie over ziektebeelden, ervaringen, fases van rouw en acceptatie, helende tips en intermezzo’s als ook verdiepingsvragen gebundeld en verbindend aangeboden. Dit is helpend om de coachee het juiste coaching-traject aan te bieden, maar ook om je eigen grenzen als coach te herkennen.

Een unieke gids die iedere coach en andere professionals op het gebied van chronisch progressieve ziekte zou moeten hebben gelezen en als naslagwerk in de boekenkast moeten hebben staan.

Het is geen boek dat je in een keer uitleest, maar in fases van lezen-overdenken-verder lezen. Na het medische gedeelte volgt de ervaring.

De gids is handig om achter de hand te hebben, omdat je ook op onderwerp informatie kan opzoeken en integreren in je coaching.

Een nadeel kan het aantal pagina’s en de kleine letters zijn, waardoor het boek je in eerste instantie afschrikt, maar de materie is boeiend genoeg om je in te verdiepen en verder te lezen.

 

Rol van geloof:

De gids laat de lezer ook zien wat geloof en ziekzijn betekent in het leven van de zieke en zijn/haar omgeving.

Laat een reactie achter