Bijeenkomst op 12 november 2021

‘Je bent een geliefd kind van God!’ Dat heb jij, lezer, waarschijnlijk al vaak gehoord. Maar dan voel je je niet per sé zo. Toch?

De workshop van Rita van Hunink op 12 november 2021 was dan ook:

Geliefd kind … Maar hóe dan?

Als kind konden we nog met een ‘Hoera, hier ben ik weer!’ op onze opa afstappen, omdat we ons geliefd wisten. Maar die zekerheid is al snel verstopt geraakt onder allerlei conclusies en aangepast gedrag. Daar had Adam ook al last van. Aanvankelijk ging hij heel vrij om met God. Maar later concludeerde hij dat God voorwaarden aan het onderlinge contact stelde.

Ook wij zijn ook al vroeg in ons leven aangepaste, niet kloppende identiteiten over onszelf gaan geloven.  Er is een valse identiteit (of: ego) ontstaan uit overtuigingen, normen en waarden. Alles in de hoop dat we ‘erbij mogen horen’. Terwijl we al geliefd zijn door God. Allemaal!

Het lastige is dat dit ego ons automatisch meer beïnvloedt dan onze oorspronkelijke zelf, onze ziel.

Hoe deed Jezus dat eigenlijk? Het leek Hem wél te lukken om ‘meer dan te overleven’. Hij leek te leven als iemand die weet wie Hij is: geliefd. Hij leek bewust veel tijd door te brengen met Zijn Vader. Gods liefde was Zijn eerste zekerheid.

Hoe kunnen wíj dan leren leunen op onze kern, de door God geschapen ziel?

Allereerst kun je beoefenen om rustig stil te zijn en überhaupt op te merken wat je voelt. Dat trekt je naar het hier en nu. Dat maakt het gemakkelijker om je kern te horen.

Ontwikkel daarnaast bewustzijn van het ‘overschreven zijn’ van die kern. Je kunt dat doen door je eigen ego-gedachten, reacties en gedrag expliciet te observeren en te bevragen.

Tijdens de workshop hebben met deze beide oefeningen gewerkt. Rita zet deze ‘ego-observaties’ ook graag in bij haar cliënten. Zij leerde deze aanpak van Ywo Lakke. Informatie vind je in “Je bent je ego niet.

Rita is prettig duidelijk.  Ze is een ‘ik zeg wat ik denk, vind en voel-‘mens die ook aangeeft dat dat niet waar hoeft te zijn. Voorbeelden daarvan zijn: Ze vindt ‘Iéder mens is een geliefd kind; ook al erkennen ze dat niet.’ En een ander voorbeeld is dat zij inspiratie ontleent aan haar opleider Ywo, maar ook expliciet afstand neemt van zijn mensbeeld.

De gulle blik, humor en de uitdaging die Rita biedt maken haar een heel prettige, veilige leider naar onze kern.

Jeanet Elders

Als lid vind je hier de presentatie nadat je bent ingelogd.