De jongen, de mol, de vos en het paard – Charlie Mackesy

De jongen, de mol, de vos en het paard - Charlie Mackesy

Gelezen door: Bas Gravendeel

Gelezen in: oktober 2021

Korte inhoud:

Het is een bijzonder boek. Het houdt het midden tussen een plaatjesboek en een tekstboek. Soms zeggen de plaatjes meer en soms de tekst. Het is een fabel. Het gaat over vriendschap, over teleurstelling en over hoop. Over liefde. Zowel geven als ontvangen. Het staat vol wijsheden zoals: “leef in het nu”, “houd van jezelf”, “je bent pas echt dapper als je HELP kunt roepen”.

Een jongen zit eenzaam te zijn. Dan komt er een mol die vooral van taartjes blijkt te houden langs. Voor de jongen een groot verschil. Hij is niet meer alleen. De mol geeft aan de hand van allerlei situaties levenslessen aan de jongen. Samen ontmoeten ze de vos. Vos blijkt in zijn jeugd beschadigd. Hij luistert vooral. Zijn aanwezigheid is voor de anderen genoeg. Met elkaar komen ze het paard tegen. Een bijzonder paard. Een hoogvlieger. Het boek eindigt niet met EINDE, maar met de opmerking: goed dat je al tot hier gekomen bent.

Allemaal gebeurtenissen die tot nadenken stemmen voor mensen die zich realiseren dat ze in hun leven onderweg zijn. Ook gebeurtenissen om bij te glimlachten. Mooie dieren. Ze zijn net als mensen: mooie mensen.

Er is geen speciale verhaallijn, maar het is een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Hierbij heeft iedere gebeurtenis zijn eigen levensles. Deze les kan in iedere fase van ons leven anders zijn.

Persoonlijke noot:

Het boek appelleert voor mij aan dromen en dromen volgen, aan vriendschap en daar voor gaan. Over een stukje mee lopen met elkaar. De vos zegt niet veel. Ook als hij vooral zwijgt is hij waardevol om mee te gaan op de levensweg van de jongen, de mol en het paard.

Ik vind het een mooi boek voor coaches en coachees. Zowel de coachee als de coach hebben soms even iemand nodig die een stukje levensweg mee loopt. Daarin doet het mij denken aan een pelgrimstocht waarin mensen een stukje samen op lopen en vooral delen.

Rol van geloof:

Het is niet speciaal een christelijk boek. Maar veel van wat verteld wordt zou zomaar uit een christelijke bron kunnen komen.