Coaching is een vorm van persoonlijke begeleiding waarbij de coach het leerproces van de coachee (degene die gecoacht wordt) ondersteunt en begeleidt. Kenmerkend voor de werkwijze van een coach zijn luisteren, empathie, doorvragen, onbevooroordeeld, confronteren en doelgericht werken. Een coach is daarmee geen therapeut en ook geen adviseur hoewel er grote overlappende gebieden kunnen zijn.

Welke soorten coaching zijn er?

Tegelijk met het toenemen van het aantal coaches neemt ook het aantal specialisaties toe. Denk dus niet te snel dat er geen coaches zouden zijn die jouw branche of specifieke problematiek niet kennen. De kunst is alleen wel om de juiste op het spoor te komen. Dit is ook precies de reden waarom deze website bestaat. Op deze manier zijn coaches met een specifieke christelijke affiniteit in ieder geval prima vindbaar voor wie daar naar zoekt.

Verder zijn er naast honderden kleine een paar hoofdstromen in 'soorten' coaching aan te geven. Voor mensen die meer uit zichzelf willen halen zijn er performancecoaches. Voor managers die hun organisatie willen veranderen zijn er team- en organisatiecoaches. Voor directeuren en hogere managers zijn er executivecoaches. Voor ondernemers zijn er businesscoaches en corporatecoaches. Voor mensen die van baan willen veranderen zijn er loopbaancoaches. Mensen met zingevings en meer algemene vragen over zichzelf kunnen terecht bij een life-coach. Natuurlijk zijn er nog veel meer soorten te vermelden maar met deze opsomming willen we vooral aangeven dat er altijd wel een coach is die zich toelegt op jouw soort vraag.

Tegelijk is het zo dat een coachvraag zich meestal niet beperkt tot één gebied. Je neemt immers jezelf op alle gebieden mee. Gelukkig kunnen veel coaches je ook op meerdere gebieden helpen.

Coaches voor bepaalde doelgroepen

Naast verschillen in de manier van aanpak kan ook onderscheid gemaakt worden naar doelgroepen. Zo zijn er speciale coaches voor kinderen, jongeren, gezinnen, echtparen, mannen, vrouwen, ouderen en voor mensen met specifieke lichamelijke of geestelijke problemen (bijvoorbeeld obesitas, ADD, etc.)

Hoe vind ik een coach die bij me past?

Als je deze vraag stelt ben je al een eind op weg! Je hebt namelijk voor jezelf erkend dat je een probleem hebt of in ieder geval dat je iets zou willen verbeteren en dat je daarbij hulp kunt gebruiken. Maar hoe vind je dan een coach die jou adequaat kan helpen? Moet je überhaupt bij een coach zijn?

Op coachgebied zijn veel methoden en technieken van toepassing. Voor iemand die een coach zoekt is het vaak vooraf lastig te beoordelen of deze voor hem of haar van nut zijn. Het is wellicht belangrijker te weten welke spirituele overtuigingen een coach heeft of uit welke geestelijke bron hij tapt. Dat kun je bij een oriënterend gesprek vragen. Daarnaast is het goed om te vragen naar de opleiding en ervaring van de coach en of hij aangesloten is bij een beroepsvereniging.

Een duidelijke omschrijving van jouw probleem is een goede indicatie voor het type coach dat je nodig hebt. Het is vaak lastig om voor jezelf te weten wat er aan de hand is. Het kan helpen om na te gaan op welk onderdeel van je leven jij de grootste worstelingen ervaart. Als dat op persoonlijk gebied is doordat je bijvoorbeeld niet lekker in je vel zit, geen goede balans in leven en werk, constant met angst leeft, vastloopt in burnout , niet tegen stress kunt of jezelf afvraagt wat de zin van alles is kan een personal coach of lifecoach voor jou de aangewezen coach zijn. Wanneer je spanningen ervaart in je huwelijk of in je relaties kan een relatiecoach je wellicht verder helpen. Ook in je werk kun je worstelen met verschillende problemen. Bijvoorbeeld doordat je het gevoel hebt dat er meer in je zit, je niet weet wat jouw talenten zijn of welke richting je moet kiezen, je wordt ontslagen of je hebt moeite terug te komen in het arbeidsproces. Ga dan op zoek naar een loopbaancoach, een performancecoach of een reïntegratiecoach.

Dit alles kan je helpen een voor jou goede coach te vinden. Maar uiteindelijk gaat het er toch om of het klikt tussen jou en de coach. Pas dan kan er vertrouwen worden opgebouwd dat noodzakelijk is om geholpen te kunnen worden!

Om je te helpen in je keuze  heeft elke coach van de VCC een profiel aangemaakt waarin hij/zij zich voorstelt.